Grejpfrut to owoc o specyficznym smaku i unikatowych właściwościach zdrowotnych. Cechuje go gorzko-słodki i nieco kwaśny smak. Jest bogaty w witaminę C, przeciwutleniacze, błonnik i mało znaną wtórną substancję roślinną – naringinę, o której dzisiaj trochę napiszemy… Dodatkowo w grejpfrucie znajdziemy jeszcze beta-karoten, spore ilości witamin z grupy B oraz potas. Przez wysoką zawartość tych wszystkich mikroskładników możemy go śmiało zaliczyć do jednego z najzdrowszych owoców świata. Jakie jeszcze właściwości zdrowotne posiada grejpfrut i dlaczego naringina jest dla nas tak istotna? Odpowiedzi na te i inne pytania uzyskasz w naszym dzisiejszym artykule.
Odmiany grejpfruta
Grejpfrutów mamy wiele różnych rodzajów. Różnią się one barwą, smakiem i ilością wartości odżywczych. Za najzdrowszy i zarazem najpopularniejszy uchodzi grejpfrut czerwony. Zawiera on duże ilości witaminy C, likopenu i karotenoidów. Odmiana ta wyróżnia się słodko-kwaśnym smakiem z wyraźną nutą goryczy, za którą odpowiedzialna jest właśnie naringina.
Naringina
Naringina jest silnym przeciwutleniaczem i „wyłapuje” wolne rodniki, czyli wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Ponadto przeciwdziała powstawaniu nowotworów, miażdżycy oraz niewydolności serca. Działa antyseptycznie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Całkiem spory arsenał, prawda?
Grejpfrut – właściwości przeciwnowotworowe
Grejpfrut oprócz witamin i walorów smakowych zawiera również prozdrowotne flawonoidy. Związki te wykazują właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwnowotworowe. Badania potwierdzają, że grejpfruty mogą uchronić między innymi przed nowotworami trzustki i prostaty.
Badania Instytutu dr Ratha
W najnowszym badaniu opublikowanym przez Instytut dr Ratha naukowcy przebadali pod kątem SARS-CoV-2 zupełnie nową formułę. W skład tej nowej formuły, oprócz naringiny z grejpfruta weszły również:
- witamina C,
- ekstrakt z brokułu,
- kwercetyna,
- ekstrakt z czarnej herbaty,
- bajkalina,
- ekstrakt z kurkumy,
- N-acetylo-L-cysteina
- i resweratrol z rdestowca japońskiego.
Naringina a SARS-CoV-2
Wyniki tego badania potwierdzają, że związki fenolowe zawarte w przetestowanej formule zaburzają wiązanie receptorów i wnikanie pseudowirusów SARS-CoV-2 do komórek. Jest to niezwykle ważna i istotna informacja. Szczególnie teraz, w momencie, gdy niezwykle mocne stają się naciski na „szczepienia” warunkowo dopuszczonymi do obiegu preparatami, o których długoterminowych skutkach ubocznych nie wiemy dużo. Osoby rekomendujące nam stosowanie tych produktów nie podają ich wiele, praktycznie żadnych. Medialna cisza. Pustynia. Jeśli pojawiają się jakieś doniesienia o badaniach próbujących wnieść odrobinę jasności w tę materię, to są one bez skrupułów usuwane i blokowane a ich autorzy szykanowani.
Po przeczytaniu tego artykułu wiesz już dlaczego warto jeść grejpfruty. Dlatego już dziś wprowadź ten owoc do swojego jadłospisu. Znajdź suplement diety, który zawiera wymienione mikroelementy i związki roślinne użyte w przytoczonym badaniu. Pamiętaj tylko, aby był to produkt opatrzony nazwiskiem dr Ratha. Bowiem tylko taki produkt zapewni efekty, o których przeczytałeś w tym artykule. Pamiętaj, postaw na jakość, jaką dają badania. Twoje zdrowie Ci za to podziękuje!