Dr Niedzwiecki zaliczana jest do światowej klasy naukowców w dziedzinie badań nad mikroskładnikami odżywczymi. Jest również dyrektorem Instytutu Badawczego dr Ratha. Doktorat z biochemii uzyskała na Uniwersytecie Warszawskim. Następnie współpracowała z prestiżowymi instytucjami akademickimi, takimi jak: Uniwersytet Rockefellera w Nowym Jorku czy Uniwersytet Toronto w Kanadzie.

Fachowa wiedza dr Niedzwiecki bardzo szybko rozszerzyła się o biologię molekularną, mikrobiologię i medycynę. Jej zainteresowania badawcze obejmują molekularne aspekty starzenia się, metabolizm komórkowy, odżywianie, choroby sercowo-naczyniowe, nowotwory i inne. Prowadziła badania nad metabolizmem komórek, genetyką i molekularnymi mechanizmami starzenia w różnych instytucjach akademickich. Pracowała na Uniwersytecie Rockefellera w Nowym Jorku, Uniwersytecie w Toronto (Kanada), Uniwersytecie Warszawskim i Instytucie Linusa Paulinga w Kalifornii. Dr Aleksandra Niedzwiecki ściśle współpracowała z dwoma laureatami Nagrody Nobla: dr Geraldem Edelmanem (Uniwersytet Rockefellera) i z dr Linusem Paulingiem. W kalifornijskim Palo Alto, pracując w Institute of Science and Medicine Linusa Paulina poznała dr Ratha.

Instytut dr Ratha

Wraz z założeniem w 1990 r. Instytutu Badawczego dr Ratha, dr Aleksandra Niedzwiecki objęła kierownictwo tej placówki naukowej. Od tego czasu Instytut dr Ratha przekształcił się w jeden z wiodących na świecie ośrodków naukowych zajmujących się zdrowiem naturalnym. Ponad 100 publikacji naukowych Instytutu dr Ratha, dostępnych na stronie internetowej Instytutu, oraz w największej na świecie internetowej bibliotece medycznej Pub-Med, znacząco wpłynęło na ogólnoświatową akceptację badań nad witaminami i podniesieniem ich prestiżu.

Dr Niedzwiecki  jest członkiem American College of Nutrition, współredaktorem działu Cellular Health Communications i członkiem redakcji magazynu Healthy and Natural Journal. Jej artykuły naukowe zostały opublikowane w wielu czasopismach branżowych, takich jak Whole Foods, Alive oraz Healthy and Natural Journal. Jest również członkiem wielu organizacji takich jak American Heart Association, American Medical Women’s Association, Council on Arteriosclerosis, czy też American Academy for the Advancement of Science.

Nauka nigdy nie była dla dr Niedzwiecki celem samym w sobie, ale zawsze częścią społecznej odpowiedzialności. Dotyczy to w szczególności aspektu pozyskania młodych ludzi gotowych do budowania profilaktycznej służby zdrowia i zdrowego świata.