Ekstrakt z zielonej herbaty, pozyskiwany z liści tej rośliny zawiera kombinację różnych polifenoli. Są one dla nas bardzo istotne, ponieważ korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Polifenole zielonej herbaty dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym wykazują niezwykle silne działanie przeciwnowotworowe. Ponadto wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy oraz poprawiają ogólny stan naszego zdrowia. Coraz więcej badań potwierdza również, że zielona herbata jest pomocna przy wielu innych stanach chorobowych. Wystarczy wymienić tutaj chociażby reumatoidalne zapalenie stawów, miażdżycę, chorobę Alzheimera czy wiele innych. Zalet ekstraktu z zielonej herbaty jest naprawdę dużo. Zaparz więc sobie filiżankę pysznej aromatycznej zielonej herbaty, rozsiądź się wygodnie w fotelu. Zapraszamy do lektury naszego kolejnego artykułu…
Skład ekstraktu z zielonej herbaty
Zielona herbata zawiera ok. 30-40% rozpuszczalnych w wodzie polifenoli. Wśród aktywnych składników zielonej herbaty największy potencjał pod względem właściwości przeciwutleniających i przeciwnowotworowych posiada galusan epigallokatechiny (EGCG). Poza tym w skład zielonej herbaty wchodzą jeszcze inne substancje, takie jak epikatechina, epigallokatechina i galusan epikatechiny. Jednakże najistotniejszy jest dla nas EGCG, ponieważ pobudza on produkcję S-transferazy glutationowej (GST). Tak wiemy, to skomplikowana nazwa. Wyjaśnienie jest jednak banalnie proste. Chodzi tutaj bowiem o enzym, który odgrywa ważną rolę w obronie organizmu przed rakiem.
Nowotwory
EGCG wykazuje wielostronne działanie w profilaktyce raka. W synergii z mikroskładnikami, takimi jak witamina C, lizyna i prolina i inne, potrafi kontrolować mechanizmy wzrostu i rozprzestrzeniania się nowotworów. Badania przeprowadzone w Instytucie dr Ratha potwierdziły , że specyficzna formuła zawierająca EGCG jest niezwykle skuteczna jeśli chodzi o zapobieganie przerzutom. Formuła ta bowiem hamuje działania enzymów rozkładających kolagen. Ponadto, hamuje również powstawanie nowych naczyń krwionośnych w guzie nowotworowym (antyangiogeneza). Istotne w procesie przerzutów są enzymy metaloproteinazy macierzy (MMP). Enzymy te są wydzielane przez komórki nowotworowe i rozkładają tkankę łączną, zwiększając tym samym potencjał rozprzestrzeniania się raka. EGCG hamuje działanie enzymów MMP i zmniejsza ich wydzielanie oraz pomaga w odbudowie tkanki łącznej. EGCG i inne składniki ekstraktu z zielonej herbaty są również skuteczne w indukowaniu śmierci komórek nowotworowych (apoptoza). Skuteczność zastosowanej w badaniu formuły mikroskładników oraz konkretne efekty przeciwnowotworowe znajdują potwierdzenie w ponad 80 badaniach Instytutu dr Ratha.
W synergii siła
Największe stężenie EGCG występuje w układzie pokarmowym. Jednakże jego dostępność biologiczna zmniejsza się stopniowo w wyniku utleniania oraz zwykłych przemian metabolicznych. W efekcie, o wiele mniej EGCG dociera do krwi i innych tkanek. Logicznie wskazuje to na fakt, że siła działania EGCG maleje podczas jego absorpcji z przewodu pokarmowego. Badania potwierdziły, że EGCG osiąga wyższe stężenia w osoczu krwi przy znacznie mniejszej dawce w połączeniu z witaminą C, lizyną, proliną, kwercetyną i innymi składnikami.
Niepozorny ekstrakt z zielonej herbaty jest prawdziwym mocarzem jeśli chodzi o nasze zdrowie. Jednakże dopiero wypicie kilkuset filiżanek tego trunku byłoby w stanie wywołać efekt, o którym była mowa w przytoczonych tu badaniach. Wybierając odpowiedni produkt warto pamiętać, aby oprócz EGCG w jego składzie znalazły się jeszcze: witamina C, lizyna, prolina, arginina, N-acetylo cysteina, kwercetyna, selen, miedź i mangan. No i jeszcze ważna informacja…na etykiecie produktu powinno widnieć nazwisko dr Ratha. Taki produkt istnieje. Wystarczy tylko dobrze poszukać! Powodzenia i na zdrowie!