W mediach głównego nurtu o tym nie usłyszymy, ale to właśnie osłabiony układ odpornościowy jest głównym czynnikiem ryzyka zakażenia koronawirusem. Problem osłabionego systemu obronnego organizmu dotyczy szczególnie ludzi starszych. Do grupy wysokiego ryzyka zaliczamy również osoby z nadciśnieniem, cukrzycą, nowotworami oraz cierpiące na otyłość. Osoby takie są również bardziej narażone na różnego rodzaju powikłania. Co warte podkreślenia, choroby te są prawie zawsze związane z niedoborami mikroskładników odżywczych. Natomiast powodem niedoborów jest najczęściej nieodpowiednia dieta. Ponadto stosowanie leków, palenie papierosów, zanieczyszczenie środowiska i inne. Wszystkie te rzeczy przyczyniają się do osłabienia odporności a tym samym do pogorszenia stanu naszego zdrowia.
Układ odpornościowy a mikroskładniki
Nasz układ odpornościowy możemy (i musimy) wspomóc, aby nam służył dobrze i długo. Z pomocą przychodzi nam natura i jej prawdziwe skarby, czyli nasi ulubieńcy – mikroskładniki odżywcze. Szczególnie witaminy, aminokwasy, minerały, pierwiastki śladowe i różne związki roślinne są potężną bronią przeciwko różnym patogenom. I jak potwierdzają ostatnie badania Instytutu dr Ratha również przed koronawirusem.
Już na początku pandemii COVID-19 stwierdzono m. in. związek między niskim poziomem witaminy D, niedoborem cynku a ryzykiem wystąpienia infekcji. Wykazano, że niedożywienie lub niedobór cynku upośledza ważne funkcje odpornościowe, takie jak eliminacja (fagocytoza) patogenów, aktywność tzw. „naturalnych komórek zabójców” i inne. Co więcej, połączenie cynku z witaminą C wykazało działanie wzmacniające odporność.
Witamina D
„Witamina D wpływa również na komórkowy układ odpornościowy poprzez kontrolę nadprodukcji cytokin wyzwalanych przez infekcje wirusowe, w tym COVID-19. Może ona również zmniejszać uszkodzenia tkanek wywołane eksplozją biologicznych cząsteczek sygnalizacyjnych (cytokin) w kontekście zapalenia i infekcji, procesu znanego również jako burza cytokinowa” – tłumaczy dr Aleksandra Niedzwiecki, szefowa Instytutu dr Ratha.
W synergii siła
Szczególne dobre właściwości na SARS-CoV-2 wykazuje połączenie witaminy C z lizyną, proliną, kwercetyną, ekstraktem z zielonej herbaty i innymi mikroskładnikami. Ta formuła opracowana przez naukowców Instytutu dr Ratha ta jest w stanie skutecznie zahamować ekspresję komórkowych receptorów ACE2 w komórkach płuc. A więc miejsc, gdzie koronawirus wnika do komórek i nas zakaża.
Witamina C
Warto przypomnieć tutaj również rolę witaminy C. Otóż witamina C wykazuje silne działanie przeciwwirusowe i łagodzi procesy zapalne. Jak wiemy, procesy zapalne nasilają się w infekcjach wirusowych, powodując wspomnianą wcześniej, zagrażającą życiu „burzę cytokinową”. W połączeniu z witaminą D i cynkiem, witamina C współdziała synergicznie w ochronie integralności systemów barier komórkowych. Do tych systemów barier komórkowych zaliczamy skórę, ściany naczyń krwionośnych, płuca, jelita i inne. To one właśnie stanowią pierwszą linię obrony organizmu ludzkiego przed wnikaniem patogenów do naszego organizmu. I w tym miejscu dochodzimy do logicznego podsumowania. Jeśli odpowiednio zaopatrzymy komórki to nasz system odpornościowy poradzi sobie z czynnikami chorobotwórczymi. Tym samym my również pozostaniemy zdrowi!
Pamiętaj więc, żeby odpowiednio zadbać o swój układ odpornościowy. Zbilansowana dieta, ruch, świeże powietrze to rzeczy, których potrzebuje nasz system immunologiczny, by mógł spełniać swoje zadanie i nas dobrze chronić. Warto również zaopatrzyć się w odpowiedni suplement diety. Najlepiej w synergię zawierającą witaminę C, lizynę, prolinę, argininę, ekstrakt z zielonej herbaty, N-acetylo cysteinę, selen, miedź i mangan. I jeszcze jedna ważna informacja. Nie zapomnij, aby był to produkt opatrzony nazwiskiem dr Ratha. Twój system odpornościowy Ci za po podziękuje, a wraz z nim Twoje zdrowie!