Cukrzyca (diabetes mellitus) jest jedną z najszybciej rozwijających się chorób niezakaźnych na świecie. Jak powszechnie wiadomo schorzenie to wiąże się z wysokim poziomem cukru we krwi. Wysoki cukier z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i problemów z nerkami. Ponadto rośnie również ryzyko poważnych skutków ubocznych przy zachorowaniu na COVID-19. Aż 40% osób, które zmarły na koronawirusa miało również zdiagnozowaną cukrzycę. Jak podaje Ministerstwo Zdrowia w 2018 r. w Polsce było 2,9 mln dorosłych chorych na cukrzycę. Czyli co jedenasty dorosły Polak (sic!). Szacuje się, że do 2050 roku prawie co trzecia osoba będzie miała cukrzycę lub stan przedcukrzycowy. Dane te są niepokojące, jednakże najnowsze badania Instytutu dr Ratha potwierdzają, że z cukrzycą można skutecznie walczyć. I jak zwykle w naturalny sposób!
Cukrzyca typu 2
Najprościej ujmując rozróżniamy cukrzycę typu 1 i 2. W naszym artykule zajmiemy się jednak cukrzycą typu 2, która jest związana najczęściej ze złą dietą i otyłością. Niestety, częstotliwość występowania cukrzycy typu 2 wzrasta w zastraszającym tempie także u dzieci. Wynika to przede wszystkim z wysokiego spożycia przetworzonej żywności, która zawiera nadmierne ilości cukru.
Syrop glukozowo-fruktozowy
Czytając etykiety, możemy coraz częściej zauważyć na nich tajemniczy składnik tzw. syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. Często substancja ta ukrywana bywa na etykietach pod różnymi nazwami. To tak dla zmylenia niczego nie przeczuwającego konsumenta. Syrop glukozowo-fruktozowy, bo tak najczęściej jest nazywany, jest powszechnie stosowany w wielu produktach. Znajdziemy go w pieczywie, płatkach śniadaniowych, różnych przekąskach, mięsie i napojach. Fruktoza może jednak wywoływać zespół metaboliczny charakteryzujący się insulinoopornością, chorobą wieńcową, stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi. Skutków ubocznych i chorób jest naprawdę dużo, a więc warto czytać etykiety i wybierać produkty bez tegoż syropu.
Żyła złota dla Big Pharmy
Na cukrzycy można zarobić i to dobrze zarobić. Wiedzą o tym bardzo dobrze firmy farmaceutyczne. Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna (IDF) ocenia, że w 2015 roku na całym świecie wydatki na cukrzycę przekroczyły astronomiczną kwotę 673 mld dolarów. Stosowanie konwencjonalnych podejść opartych na lekach nie zmieni tej sytuacji. Pozwoli co jedynie na kontrolowanie poziomu cukru we krwi bez zajęcia się podstawową przyczyną problemu.
Badania Instytutu dr Ratha
Cukrzyca została również wzięta pod lupę, a dokładniej pod mikroskop, przez naukowców z Instytutu dr Ratha. W jednym z badań porównano działanie opracowanej w Instytucie specjalnej formuły mikroskładników odżywczych i leku na cukrzycę – metforminy. Przebadany został metabolizm cukru u młodych, niedojrzałych myszy. Wszystkie myszy karmiono karmą o wysokiej zawartości fruktozy. Jednej grupie podawano metforminę, a drugiej mieszankę mikroskładników odżywczych. Po siedmiu tygodniach myszy z grupy metforminy wykazywały 15% wzrost markera wskazującego na uszkodzenie białka we krwi. Natomiast u myszy przyjmujących mikroelementy marker ten zmniejszył się o 4%! Ponadto myszy na metforminie wykazywała niższy poziom insuliny, co wskazuje na słabą kontrolę poziomu cukru we krwi. Natomiast w grupie suplementowanej mikroskładnikami odżywczymi poziom insuliny został przywrócony do normalnych wartości. Suplementacja wywołała również inne korzyści zdrowotne. Wymienić możemy tutaj chociażby obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu oraz zwiększenie energii.
W synergii siła
W innym badaniu Instytutu przetestowano wpływ różnych mieszanek mikroelementów na metabolizm cukru w komórkach mięśniowych. Naukowcy na czele z dr Maddy Chatterjee i dr Aleksandrą Niedzwiecki porównali działanie trzech różnych suplementów diety:
- Formuła A – zawierała mieszankę witamin, minerałów oraz aminokwasów;
- formuła B – zawierała tylko mikroelementy ważne dla metabolizmu glukozy;
- natomiast formuła C zawierała tylko witaminy z grupy B.
Przeprowadzone badanie potwierdziło, że połączenie formuł A, B i C daje najlepszy efekt. Wychwyt glukozy przez komórki zwiększył się aż o 370% względem kontroli. Ponadto komórki mogły lepiej wykorzystać glukozę, co oznaczą więcej energii dla całego organizmu. Naukowcy ocenili również wychwyt glukozy w komórkach. Mierzyli tutaj aktywność specjalnego enzymu (kinazy białkowej – Akt), który ułatwia transport glukozy. Równoczesne zastosowanie formuły A i B stymulowało proces, nazywany fachowo fosforylacją aktową. Jednakże największy wzrost, bo aż o 240% – uzyskano po połączeniu formuł A, B i C. Wzrost ten wskazuje na znaczące obniżanie poziomu cukru we krwi. Przeprowadzone badanie jest dowodem na to, że mikroelementy wspierają zdrowy metabolizm glukozy w komórkach mięśniowych. Podkreśla też znaczenie synergii, czyli odpowiedniego połączenia ze sobą poszczególnych mikroelementów.
Cukrzyca stanowi poważny problem i jednocześnie ogromne wyzwanie dla globalnego systemu opieki zdrowotnej. Zdrowy styl życia, ruch, odpowiednia dieta oraz profilaktyka to właściwy kierunek do ujarzmienia tej prawdziwej plagi XXI wieku. Najnowsze badania wskazują jednoznacznie, że jest to możliwe. Nie czekaj więc dłużej i już dziś zadbaj o swoje zdrowie!