Rośliny są bogatym źródłem wielu fitoskładników, które chronią je przed chorobami, temperaturą, promieniowaniem, toksynami i zanieczyszczeniami. Fitoskładniki przynoszą również liczne korzyści zdrowotne dla ludzi, ponieważ mogą zapewnić ochronę antyoksydacyjną komórek, zwalczać stany zapalne i wzmacniać funkcjonowanie układu odpornościowego. Niektóre fitoskładniki są również skuteczne w zwalczaniu głównych problemów zdrowotnych, takich jak rak, choroby układu krążenia, cukrzyca i nadciśnienie. Podczas pandemii COVID-19, przeciwwirusowe korzyści płynące z fitoskładników takich jak kwercetyna (z czerwonej cebuli), kurkumina (ekstrakt z korzenia kurkumy), ekstrakt z zielonej herbaty i resweratrol (z czerwonych winogron) zyskały nowe zainteresowanie.
Poniżej przedstawiamy korzyści zdrowotne niektórych kluczowych składników fitobiologicznych w kontekście pandemii COVID 19.
Kwercetyna jest skuteczna zarówno wobec wirusów RNA (np. koronawirusów, grypy), jak i wirusów DNA (np. opryszczki). Pomaga zapobiegać replikacji wirusów poprzez ich zabijanie już we wnętrzu komórki. Kwercetyna może również chronić zainfekowane komórki przed uszkodzeniem przez patogeny i wspomagać ich proces naprawczy.
Kurkumina jest bardzo silnym związkiem przeciwwirusowym i przeciwzapalnym. Kurkumina jest wyciągiem z korzenia kurkumy, który unieszkodliwia wirusy na różnych etapach infekcji. Może hamować przyczepianie się wirusa do komórki, blokując jego wejście. Zapobiega również uaktywnieniu się wirusów poprzez blokowanie produkcji białek wirusowych oraz hamowanie replikacji wirusów i ich uwalniania z komórek. To powstrzymuje rozprzestrzenianie się infekcji. Kurkumina chroni również przed rozległymi stanami zapalnymi wywołanymi przez infekcje wirusowe. A jak wiadomo, tak zwana „burza cytokinowa”, która wynika z rozległego stanu zapalnego jest główną przyczyną ciężkich powikłań w COVID-19. Kurkumina wykazała korzyści przeciwko grypie i innym rodzajom wirusów, w tym wirusowi denga, opryszczki, zapalenia wątroby typu B, ludzkiego wirusa brodawczaka, ludzkiego wirusa białaczki T-komórkowej i innych. W przeciwieństwie do leków przeciwwirusowych, wirusy nie wykazują oporności na kurkuminę.
Ekstrakt z zielonej herbaty zmniejsza infekcje grypowe u osób, które są często narażeni na kontakt z takimi wirusami. Na poziomie komórkowym, ekstrakt z zielonej herbaty – galusan epigallokatechiny (EGCG) wykazał korzyści w zwalczaniu koronawirusa poprzez hamowanie kluczowego enzymu biorącego udział w jego replikacji. Podobnie jak kurkumina, EGCG wykazuje działanie przeciwwirusowe wobec wirusa zapalenia wątroby typu C, a także HIV, grypy A i B oraz wirusów Zika. EGCG może osłabiać koronawirusa poprzez hamowanie jego zewnętrznych białek i zapobieganie jego przyleganiu do komórek.
Resweratrol również wspomaga układ odpornościowy organizmu. Resweratrol, występujący w szczególnie wysokim stężeniu w ciemnych odmianach winogron, znany jest ze swoich właściwości chroniących serce. Ale ma również właściwości przeciwwirusowe i jest skuteczny w zmniejszaniu replikacji wirusów i stanów zapalnych, które wynikają z infekcji wirusowych. Działanie przeciwwirusowe resweratrolu wykazano również w stosunku do wirusów takich jak grypa A i B, SARS-CoV i rhinowirus (przyczyna zwykłego przeziębienia).
Połączenia mikroskładników odżywczych są skuteczniejsze
Aby chronić się przed inwazją wirusów, organizm ludzki nie polega tylko na jednym mikroskładniku odżywczym. Oprócz aktywnych składników roślinnych potrzebuje również wielu niezbędnych witamin i minerałów. Badania przeprowadzone w Instytucie Badawczym dr Ratha udokumentowały, jak specyficzne formuły mikroskładników odżywczych mogą wspierać zdrowe funkcje komórkowe.
W badaniach opublikowanych w lipcu i sierpniu 2020 r. naukowcy z Instytutu badali, w jaki sposób mikroelementy mogą utrudniać koronawirusowi wnikanie do komórek organizmu. Wykazali oni między innymi, że pewna specyficzna formuła fitoskładników może zahamować wiązanie białka wirusowego z receptorami komórkowymi aż o 97 procent. Wykazano również, że specyficzna formuła mikroskładników odżywczych hamuje ekspresję tych receptorów na komórkach o 92 procent, zmniejszając w ten sposób potencjalne miejsca przyczepienia się wirusa.
Konkluzja
Biorąc pod uwagę zdrowie publiczne i globalne skutki ekonomiczne obecnego kryzysu oraz brak skutecznych metod leczenia, bezpieczne produkty naturalne o naukowo udowodnionej skuteczności powinny stać się częścią strategii zdrowia publicznego na całym świecie i zostać niezwłocznie wdrożone.