Wiele osób panicznie boi się stearynianu magnezu. Czemu tak jest i czy rzeczywiście trzeba obawiać się tego związku? Odpowiedź na to i na wiele innych pytań znajdziesz w naszym podsumowaniu.
Stearynian magnezu co to jest?
Kwas stearynowy to kwas nasycony o 18 atomach węgla. Powszechnie występuje w wielu produktach spożywczych. Znaleźć można go w czekoladzie, jedna tabliczka zawiera około 5000 mg kwasu stearynowego. Ponadto w mięsie, drobiu, rybach, zbożach, jajkach, maśle i produktach mlecznych. W mięsie stanowi on około jednej trzeciej zawartości tłuszczów nasyconych. Średnie jego spożycie przez osobę dorosłą w USA wynosi około 7000 mg dziennie. Dla porównania kapsułka suplementu zawiera przeciętnie jedynie około 10-20 mg.
Kwas stearynowy jest szybko metabolizowany do kwasu oleinowego (tłuszczu jednonienasyconego występującego w oliwie). Wyjątkowość kwasu stearynowego, pośród wszystkich nasyconych kwasów tłuszczowych, polega na tym, że nie nie podnosi poziomu cholesterolu LDL. Zachodzi zatem mniejsze prawdopodobieństwo, że zostanie on włączony do estrów cholesterolu, ponieważ jego znaczna część jest przekształcana w kwas oleinowy.
Warto wiedzieć, że kwas stearynowy jest pozyskiwany z tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych. Stearynian magnezu to natomiast sól zawierająca magnez i kwas stearynowy.
Po co go wciskać do suplementów diety?
Stearynian ma właściwości poślizgowe. Zapobiega to utracie składników w wyniku przylegania do urządzeń produkcyjnych w trakcie kompresji proszków do tabletek i ułatwia ich połykanie. Zapobiega też utlenianiu, co pozwala na dłuższe przechowywanie tabletek.
Kontrowersje
Nie ma badań stwierdzających działania stearynianu magnezu na organizm człowieka. Jednakże niektóre firmy, chcące odróżnić się od innych producentów suplementów diety oferują produkty nie zawierające tego związku. Często też, to właśnie te firmy publikują nieprawdziwe informacje na ten temat. W tym miejscy należy postawić pytanie, czy firmom takim nie lepiej byłoby konkurować faktyczną skutecznością oferowanych przez nie produktów? Pyta dr Aleksandra Niedzwiecki z Instytutu dr Ratha w Kalifornii.
Brak logiki
Dla niektórych konsumentów ta kwestia nabrała rangi nieomal psychologicznej obsesji niepodlegającej zasadom logicznego rozumowania. Większość osób bez żadnych obaw regularnie je słodycze „śmieciowe” jedzenie czy czekoladę. Natomiast przesadnie obawia się niewielkich jego ilości znajdujących się w suplementach diety(10 lub 20 mg). Jest to sprzeczne z logiką i obnaża brak podstawowej wiedzy na temat mikroelementów, żywności oraz fizjologii człowieka. Nawet jeżeli uwzględnimy, że jelita są bardzo długie i mają ogromną powierzchnię wchłaniania (jelito cienkie ma powierzchnię wchłaniania wielkości kortu tenisowego), ilość stearynianu magnezu jest tak mała, że zajmie bardzo mały fragment ogromnego obszaru wchłaniania. Ważne jest również aby pamiętać, że nawet przy dziennym spożyciu ponad 20 tabletek zawierających stearynian magnezu przyjęta dawka będzie odpowiadać zaledwie 1% ilości już przyjmowanej w jedzeniu. Istotne jest, aby wiedzieć, że organizm potrzebuje kwasu stearynowego i w przypadku jego niedoboru w diecie sam go wytwarza.
Stearynian magnezu szkodliwość?
1. Kwas stearynowy tworzy biofilm na ściankach przewodu pokarmowego zakłócając wchłanianie składników odżywczych:
To stwierdzenie wynika z niezrozumienia tego, czym jest biofilm. W rzeczywistości kwas stearynowy pomaga zapobiegać formowaniu się biofilmów, które składają się z drobnoustrojów takich jak Candida lub niektórych bakterii. Biofilm to ochronna struktura wielocukrowa, w której żyją populacje bakterii nierozpoznawane przez układ odpornościowy i środki przeciwbakteryjne. Organizmy tworzące biofilm potrzebują źródeł energii do reprodukcji i wzrostu, lecz nigdy nie czerpią jej z tłuszczów nasyconych. Przykładowo biofilm złożony z organizmu Candida albicans wykorzystuje do rozmnażania wielonienasycone kwasy tłuszczowe (występujące w chipsach ziemniaczanych i kukurydzianych lub frytkach). Candida wprowadza cząsteczki tlenu do nienasyconych wiązań kwasów tłuszczowych (im mniej nasycone wiązania, tym korzystniejsze jest to dla rozmnażania się organizmu Candida) tworząc wysoce toksyczne cząsteczki sygnałowe nazywane oksylipinami. Oksylipiny są czynnikami wzrostu biofilmu. Wprowadzenie cząsteczki tlenu do tłuszczów nasyconych jest technicznie niemożliwe, dlatego kwas stearynowy nie może pobudzać wzrostu biofilmu.
2. Stearynian magnezu może zakłócać funkcjonowanie układu odpornościowego
To powszechne przekonanie opiera się na jednym badaniu opublikowanym w 1990 r., w którym komórki T inkubowano kwasem stearynowym. W tym badaniu czyste komórki T (rodzaj komórek krwi) były hodowane na płytce Petriego na pożywce składającej się wyłącznie z kwasu stearynowego będącego jedynym źródłem kwasów tłuszczowych. Oczywistym jest, że w tych warunkach komórki nie mogą funkcjonować właściwie jako komórki układu odpornościowego. To tak, jakby jeść wyłącznie same brokuły, kapustę lub dowolny inny rodzaj jedzenia. Nawet jeśli produkt sam w sobie jest zdrowy, organizm nie będzie w stanie właściwie funkcjonować. Niemniej wyniki tego badania wywołały u niektórych wrażenie, że kwas stearynowy zakłóca funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu.
Wniosek
Nie boj się stearynianu magnezu w suplementach diety, raczej obawiaj się producentów, którzy nie prowadzą udokumentowanych badań nad działaniem ich produktów!