Ostatnimi czasy witamina D stała się niezwykle popularnym tematem. Nowe badania przedstawiają związek między niedoborem witaminy D a retinopatią cukrzycową, która może spowodować ślepotę. Powszechne powikłanie cukrzycy spowodowane przez wysoki poziom cukru we krwi uszkadza siatkówkę. Jest to cienka warstwa tkanki z tyłu oka, która wyczuwa światło i wysyła sygnały do mózgu.Opublikowane badanie w Journal of Diabetes & Metabolic Disorders przez naukowców z Wielkiej Brytanii przedstawia 12 analiz obejmujących łącznie 9 057 pacjentów z cukrzycą.
Witamina D a retinopatia cukrzycowa
Retinopatia cukrzycowa, najczęstsza postać cukrzycowej choroby oczu, jest główną przyczyną ślepoty u osób dorosłych w wieku 20-74 lat. Szacuje się, że na całym świecie choroba ta występuje u 103,12 mln osób dorosłych. Pośród nich, 28,54 mln osób ma postać zagrażającej wzrokowi. Przewiduje się, że do 2045 roku liczby te wzrosną odpowiednio do 160,5 mln i 44,82 mln.
Uzupełnianie niedoborów
Po przeprowadzeniu 12 analiz, wykazano, że obecność niedoboru witaminy D znacząco wiązała się z zagrażającą wzrokowi formą retinopatii cukrzycowej. Zatem, istnieje związek między brakiem witaminy D a innymi niekorzystnymi wynikami zdrowotnymi. Ważne jest, aby odpowiednio uzupełniać niedobór u pacjentów z cukrzycą w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia ślepoty.
Regularne badanie poziomu witaminy D
Badacze sugerują, że istnieje odwrotna zależność między poziomem witaminy D a ciężkością retinopatii cukrzycowej. Suplementacja witaminy D poprawia kontrolę glikemii, dlatego tak ważne jest regularne badanie poziomu witaminy D.
Witamina D a Medycyna Komórkowa
Dla optymalnego zmniejszenia ryzyka rozwoju retinopatii cukrzycowej i innych powszechnych chorób oczu, suplementacja samą witaminą D jest zdecydowanie niewystarczająca. Utrzymanie normalnego funkcjonowania oczu wymaga również stałego dostarczania kilku innych kluczowych mikroelementów. Zarówno dla diabetyków, jak i osób bez cukrzycy kluczowe jest zapewnienie właściwego spożycia różnych mikroelementów potrzebnych dla zdrowia oczu.
Optymalny poziom mikroskładników odżywczych
Dzięki zapewnieniu optymalnego poziomu mikroskładników odżywczych, podejście Medycyny Komórkowej dr Ratha może zapobiegać i kontrolować powszechne choroby oczu. Możemy tutaj wyróżnić witaminy A, C i E, polifenole, aminokwasy argininy i cysteiny, kwas alfa liponowy, luteina i mieszane karotenoidy, które działają synergicznie chroniąc komórki i strukturę oka.Te mikroelementy powinno się przyjmować dodatkowo, przestrzegając jednocześnie zalecenia Zdrowia Komórkowego.
Zwyrodnienie plamki żółtej
Korzyści wynikające z suplementów, potwierdzono również w innym badaniu, które dotyczyło zwyrodnienia plamki żółtej na skutek wieku. Dlatego też, powyższe badania są dowodem na to, że można zachować zdrowie oczu pomimo procesu starzenia.