{"id":3365,"date":"2022-03-24T12:22:44","date_gmt":"2022-03-24T12:22:44","guid":{"rendered":"https:\/\/www.swoz.org.pl\/?p=3365"},"modified":"2023-06-21T08:42:50","modified_gmt":"2023-06-21T08:42:50","slug":"probiotyki-fakty-i-mity","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/fundacja-zdrowia.pl\/probiotyki-fakty-i-mity\/","title":{"rendered":"Probiotyki – fakty i mity"},"content":{"rendered":"
O tym, \u017ce nasze jelito jest czym\u015b wi\u0119cej ni\u017c tylko organem trawiennym, wiemy wszyscy. Coraz wi\u0119cej bada\u0144 naukowych wykazuje znaczenie mikrobiomu dla zachowania r\u00f3wnowagi metabolicznej organizmu. Ponadto probiotyki s\u0142u\u017c\u0105 r\u00f3wnie\u017c produkcji witamin i innych wa\u017cnych zwi\u0105zk\u00f3w. Wp\u0142ywaj\u0105 funkcji uk\u0142adu odporno\u015bciowego. Nie dziwi wi\u0119c, \u017ce zainteresowanie produktami probiotycznymi ro\u015bnie. Wok\u00f3\u0142 przyjmowania probiotyk\u00f3w narasta jednak wiele mit\u00f3w. Tu postaramy przybli\u017cy\u0107 problematyk\u0119 i odpowiedzie\u0107 na najcz\u0119stsze pytania oraz rozwia\u0107.<\/strong><\/p>\n NIE. Kto chce wspiera\u0107 sw\u00f3j mikrobiom, powinien zwr\u00f3ci\u0107 uwag\u0119 na rodzaj produktu. zawieraj\u0105cego r\u00f3\u017cne szczepy bakteryjne, kt\u00f3re cz\u0119sto dzia\u0142aj\u0105 synergistycznie. Bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) dzia\u0142aj\u0105 g\u0142\u00f3wnie w jelicie cienkim, natomiast bakterie bifidowe w jelicie grubym. Szerokie spektrum bakterii kwasu mlekowego powinno zawiera\u0107 przynajmniej 8 szczep\u00f3w. Natomiast a\u017ceby zapewni\u0107 zaopatrzenie wszystkich odcink\u00f3w jelita, warto zaopatrzy\u0107 si\u0119 w produkty zawieraj\u0105ce nawet do 18 szczep\u00f3w. Czasami jednak, by osi\u0105gn\u0105\u0107 jaki\u015b efekt terapeutyczny, zaleca si\u0119 przyjmowanie tylko 1 \u2013 2 szczep\u00f3w. Wa\u017cna jest jednak liczba bakterii poszczeg\u00f3lnych szczep\u00f3w. Przyk\u0142adowo, nie mo\u017cna dopu\u015bci\u0107, by jaki\u015b szczep przekroczy\u0142 ilo\u015bciowo 50% og\u00f3lnej ilo\u015bci bakterii. Mo\u017ce to w\u00f3wczas doj\u015b\u0107 do zak\u0142\u00f3cenia r\u00f3wnowagi mikrobiologicznej.<\/p>\n Cz\u0119sto my\u015blimy, \u017ce aby bakterie zadzia\u0142a\u0142y, wpierw musz\u0105 zosta\u0107 zaktywowane, np. przez rozpuszczenie w wodzie. Nic bardziej mylnego! W pasa\u017cu jelitowym bakterie aktywowane s\u0105 w przeci\u0105gu 24-48 godzin od ich przyj\u0119cia. Dlatego te\u017c ich rozpuszczenie w wodzie przed spo\u017cyciem nie przynosi \u017cadnych korzy\u015bci. Tym bardziej, i\u017c musz\u0105 dodatkowo pokona\u0107 kwa\u015bne \u015brodowisko \u017co\u0142\u0105dka i rozpocz\u0105\u0107 w\u0142a\u015bciw\u0105 prac\u0119 dopiero w jelicie cienkim. Zapewnienie bakteriom optymalnego \u015brodowiska jest wyzwaniem dla producent\u00f3w probiotyk\u00f3w. W\u0142a\u015bciwe produkty zapewniaj\u0105 nienaruszone przej\u015bcie przez kwa\u015bne \u015brodowiska \u017co\u0142\u0105dka i \u201euwolnienie\u201d bakterii dopiero w sprzyjaj\u0105cym \u015brodowisku jelita cienkiego, st\u0105d stosuje si\u0119 kapsu\u0142ki dojelitowe.<\/p>\n Nieprawda! Wystarczy si\u0119gn\u0105\u0107 do bada\u0144 zamieszczonych w najwi\u0119kszej online bibliotece medyczno-naukowej Pub-Med, gdzie pod has\u0142em \u201eprobiotics\u201d <\/a>znajdziemy ponad 35 000 bada\u0144, w tym klinicznych randomizowanych, z podw\u00f3jnie \u015blep\u0105 pr\u00f3b\u0105 \u2013 czyli spe\u0142niaj\u0105ce najwy\u017csze standardy naukowo-kliniczne! Na podstawie tych bada\u0144 renomowane gremia naukowe, jak chocia\u017cby Cochrane Collaboration, stosuj\u0105 konkretne zalecenia, np. w przypadku jelita nadwra\u017cliwego, gdzie stosowanie probiotyk\u00f3w przynosi konkretne korzy\u015bci zdrowotne.<\/p>\n <\/p>\n Antybiotyki stosowane s\u0105 w celu zwalczania zaka\u017ce\u0144 bakteryjnych, jednak nie robi\u0105 r\u00f3\u017cnicy pomi\u0119dzy \u201edobrymi i z\u0142ymi\u201d bakteriami, i jak sama nazwa wskazuje \u2013 niszcz\u0105 wszystkie. Brak r\u00f3wnowagi flory bakteryjnej sprzyja rozwojowi stan\u00f3w zapalnych w samym jelicie i prowadzi do biegunek. Po kuracji antybiotykowej trzeba najmniej okresu ok. 3 miesi\u0119cy, by przywr\u00f3ci\u0107 r\u00f3wnowag\u0119 mikrobiomu, dlatego logiczne jest przyjmowanie probiotyk\u00f3w ju\u017c w czasie kuracji antybiotykowej. Nale\u017cy jednak zwr\u00f3ci\u0107 uwag\u0119 na zachowanie odst\u0119pu czasowego pomi\u0119dzy przyjmowaniem antybiotyku a probiotyk\u00f3w. Bakterie probiotyczne przyczepiaj\u0105 si\u0119 do \u015bciany jelita i konkuruj\u0105 ze \u201ez\u0142ymi\u201d bakteriami, z korzy\u015bci\u0105 dla naszego zdrowia!<\/p>\n <\/p>\n Cz\u0119\u015bci\u0105 naturalnych zjawisk zachodz\u0105cych w naszym jelicie jest fakt, i\u017c niekt\u00f3re mikroorganizmy od\u017cywiaj\u0105 si\u0119 b\u0142ona \u015bluzow\u0105. Inne z kolei wykorzystuj\u0105 b\u0142onnik pochodz\u0105cy z po\u017cywienia. Je\u017celi w naszej diecie znajduje si\u0119 wystarczaj\u0105ca ilo\u015b\u0107 b\u0142onnika, zachowana zostaje r\u00f3wnowaga, poniewa\u017c bakterie te produkuj\u0105 kr\u00f3tko\u0142a\u0144cuchowe kwasy t\u0142uszczowe, jak kwas mas\u0142owy. Ten z kolei stanowi \u017ar\u00f3d\u0142o energii dla kom\u00f3rek b\u0142ony \u015bluzowej, kt\u00f3re w ten spos\u00f3b zachowuj\u0105 swoj\u0105 funkcj\u0119 (regeneracja, podzia\u0142y, praca), a jednocze\u015bnie wp\u0142ywaj\u0105 po\u015brednio na bakterie od\u017cywiaj\u0105ce si\u0119 \u015bluzem. Kto wi\u0119c chce zachowa\u0107 r\u00f3wnowag\u0119 flory bakteryjnej, powinien zadba\u0107 o w\u0142a\u015bciw\u0105 diet\u0119 bogat\u0105 w b\u0142onnik i prebiotyki.<\/p>\n <\/p>\n Je\u015bli zainteresowa\u0142 Ci\u0119 temat to zapoznaj si\u0119 z broszur\u0105 “Probiotyki”<\/a> opracowan\u0105 przez Fundacj\u0119 Zdrowia<\/a> we wsp\u00f3\u0142pracy z Instytutem dr Ratha<\/a>.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" O tym, \u017ce nasze jelito jest czym\u015b wi\u0119cej ni\u017c tylko organem trawiennym, wiemy wszyscy. Coraz wi\u0119cej bada\u0144 naukowych wykazuje znaczenie mikrobiomu dla zachowania r\u00f3wnowagi metabolicznej organizmu. Ponadto probiotyki s\u0142u\u017c\u0105 r\u00f3wnie\u017c produkcji witamin i innych wa\u017cnych zwi\u0105zk\u00f3w. Wp\u0142ywaj\u0105 funkcji uk\u0142adu odporno\u015bciowego. Nie dziwi wi\u0119c, \u017ce zainteresowanie produktami probiotycznymi ro\u015bnie. Wok\u00f3\u0142 przyjmowania probiotyk\u00f3w narasta jednak wiele mit\u00f3w.…<\/p>\n","protected":false},"author":6,"featured_media":3577,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[50],"tags":[322,323,324,325],"yoast_head":"\n<\/h3>\n
1. Oboj\u0119tne jakie probiotyki si\u0119 kupuje<\/h3>\n
<\/h3>\n
2. Bakterie kwasu mlekowego musz\u0105 by\u0107 aktywne, aby zadzia\u0142a\u0142y w organizmie<\/h3>\n
<\/h3>\n
3. Dzia\u0142anie probiotyk\u00f3w nie ma potwierdzenia naukowego<\/h3>\n
4. Probiotyk\u00f3w nie mo\u017cna przyjmowa\u0107 razem z antybiotykami<\/h3>\n
5. Bakterie kwasu mlekowego od\u017cywiaj\u0105c si\u0119 b\u0142on\u0105 \u015bluzow\u0105 jelita, tym samym j\u0105 uszkadzaj\u0105<\/h3>\n