{"id":3268,"date":"2022-01-07T15:25:38","date_gmt":"2022-01-07T15:25:38","guid":{"rendered":"https:\/\/www.swoz.org.pl\/?p=3268"},"modified":"2023-06-21T08:53:16","modified_gmt":"2023-06-21T08:53:16","slug":"teaflawina-z-lisci-czarnej-herbaty","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/fundacja-zdrowia.pl\/teaflawina-z-lisci-czarnej-herbaty\/","title":{"rendered":"Teaflawina z li\u015bci czarnej herbaty"},"content":{"rendered":"

Herbata to nic innego, ni\u017c gor\u0105cy napar przygotowywany z li\u015bci i p\u0105k\u00f3w, czasem tak\u017ce \u0142odyg krzewu herbacianego. Sw\u00f3j d\u0142ugi rodow\u00f3d wywodzi z Chin, a wsp\u00f3\u0142cze\u015bnie jest drugim po wodzie napojem na \u015bwiecie. Codziennie wypija si\u0119 jej imponuj\u0105c\u0105 ilo\u015b\u0107 – 3 miliard\u00f3w fili\u017canek, czyli prawie 1\/3 ludzko\u015bci pije herbat\u0119! Rodzaj\u00f3w herbaty jest bardzo du\u017co i ka\u017cda charakteryzuje si\u0119 okre\u015blonymi w\u0142a\u015bciwo\u015bciami i walorami smakowymi, to co\u015b je wszystkie \u0142\u0105czy. A mianowicie, wszystkie rodzaje herbat wywieraj\u0105 wp\u0142yw na nasze zdrowie. Dzieje si\u0119 tak, poniewa\u017c w herbacie mamz ogromn\u0105 liczb\u0119 zwi\u0105zk\u00f3w bioaktywnych, zw\u0142aszcza polifenoli, flawonoid\u00f3w i tanin. Nasz dzisiejszy wpis po\u015bwiecimy czarnej herbacie, troch\u0119 dyskredytowanej na rzecz herbaty zielonej. Skupimy si\u0119 na jej w\u0142a\u015bciwo\u015bciach zdrowotnych, a szczeg\u00f3lnie na zwi\u0105zku, kt\u00f3ry w niej znajdziemy. Tym zwi\u0105zkiem jest teaflawina.<\/strong><\/p>\n

 <\/p>\n

Herbata czarna, zielona i…<\/h3>\n

Ze wzgl\u0119du na zastosowane procesy przer\u00f3bki li\u015bci, otrzymujemy r\u00f3\u017cne rodzaje herbat. I tak przyk\u0142adowo czarna herbata powstaje w wyniku czterech proces\u00f3w \u2013 wi\u0119dni\u0119cia, skr\u0119cania, fermentacji i suszenia. Zielona herbata<\/a> natomiast powstaje z li\u015bci, kt\u00f3re po zerwaniu s\u0105 suszone, a nast\u0119pnie poddawane dzia\u0142aniu wysokiej temperatury. Robi si\u0119 tak, aby zatrzyma\u0107 dzia\u0142anie enzym\u00f3w. Opr\u00f3cz czarnej i zielonej herbaty, w zale\u017cno\u015bci od sposobu wytwarzania, mamy tak\u017ce herbat\u0119 bia\u0142\u0105, \u017c\u00f3\u0142t\u0105, oolong, czy pu-erh.<\/p>\n

 <\/p>\n

Teaflawina i jej w\u0142a\u015bciwo\u015bci prozdrowotne<\/h3>\n

Badania epidemiologiczne i kliniczne potwierdzi\u0142y, \u017ce czarna herbata jest bogatym \u017ar\u00f3d\u0142em sk\u0142adnik\u00f3w prozdrowotnych, takich jak katechiny i teaflawiny. Teaflawiny znajduj\u0105 szerokie zastosowanie w farmaceutyce, produkcji \u017cywno\u015bci i naturoterapii. R\u00f3\u017cne badania wykaza\u0142y, w jaki spos\u00f3b moduluj\u0105 one efekty zdrowotne w mechanizmach kom\u00f3rkowych. Okazuje si\u0119, \u017ce teaflawiny, kt\u00f3re powstaj\u0105 podczas procesu fermentacji czarnej herbaty, wykazuj\u0105 wiele w\u0142a\u015bciwo\u015bci prozdrowotnych. S\u0105 to m.in. w\u0142a\u015bciwo\u015bci przeciwzapalne, przeciwutleniaj\u0105ce, przeciwnowotworowe<\/a>, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i in. Wszystkie one wywieraj\u0105 znacz\u0105cy wp\u0142yw na zdrowia cz\u0142owieka.<\/p>\n

 <\/p>\n

Teaflawina a SARS-CoV-2<\/h4>\n

W niedawno opublikowanym badaniu<\/a> dotycz\u0105cego proteazy 3CL ostrego zespo\u0142u oddechowego koronawirusa (SARS-CoV-2) testowano ECGC (katechiny) i teaflawin\u0119, kt\u00f3re hamowa\u0142y aktywno\u015b\u0107 proteazy w spos\u00f3b zale\u017cny od dawki. Aktywno\u015b\u0107 proteazy 3CL jest wa\u017cna dla tworzenia funkcjonalnych bia\u0142ek wirusa, kt\u00f3re odgrywaj\u0105 istotn\u0105 rol\u0119 w infekcji i rozprzestrzenianiu si\u0119. Stwierdzono r\u00f3wnie\u017c, \u017ce zar\u00f3wno EGCG, jak i teaflawiny wykazywa\u0142y znacz\u0105ce interakcje z receptorami docelowymi SARS-CoV-2 i tym samym mog\u0105 by\u0107 potencjalnym kandydatem w leczeniu i profilaktyce COVID-19.<\/p>\n

 <\/p>\n

Badania Instytutu dr Ratha<\/h3>\n

Wiadomo, \u017ce wi\u0105zanie SARS-CoV-2 z receptorami kom\u00f3rek ACE2 i jego zaka\u017ano\u015b\u0107 s\u0105 zale\u017cne od bia\u0142ka wirusa, zwanego bia\u0142kiem kolca (SPIKE). Ostatnie badanie<\/a> Instytutu koncentrowa\u0142o si\u0119 na kom\u00f3rkowych \u201ebramach wej\u015bciowych\u201d koronawirusa czyli receptorach ACE2. Naukowcy przyjrzeli si\u0119 r\u00f3wnie\u017c dok\u0142adniej enzymom: TMPRSS2, proteazie transb\u0142onowej seryny-2 i katepsynie L. Enzymy te s\u0105 niezb\u0119dne, aby wirus przy\u0142\u0105czy\u0142 si\u0119 do kom\u00f3rek p\u0142ucnych i innych narz\u0105d\u00f3w oraz aby wszed\u0142 w kom\u00f3rk\u0119.<\/p>\n

 <\/p>\n

Skuteczno\u015b\u0107<\/h4>\n

Stosowane obecnie preparaty mRNA koncentruj\u0105 si\u0119 na zapobieganiu wi\u0105zaniu kolca wirusa z receptorami ACE2. Badanie Instytutu, w kt\u00f3rym przetestowano ponad 50 r\u00f3\u017cnych ekstrakt\u00f3w ro\u015blinnych wykaza\u0142o, \u017ce kurkumina<\/a>, ekstrakt z czarnej herbaty, zawieraj\u0105cy teaflawin\u0119<\/strong>, i kilka innych mog\u0105 hamowa\u0107 przyczepianie si\u0119 wirusa do receptor\u00f3w ACE2 i jego wnikanie do kom\u00f3rek. Ponadto kurkumina i teaflawina<\/strong> by\u0142y bardzo skuteczne w hamowaniu aktywno\u015bci enzym\u00f3w TMPRSS2 i katepsyny L. Przypominamy, \u017ce enzymy te u\u0142atwiaj\u0105 wej\u015bcie SARS-CoV-2 do kom\u00f3rek. Formu\u0142a opracowana przez Instytut dr Ratha opr\u00f3cz teaflawiny z ekstraktu z czarnej herbaty zawiera\u0142a r\u00f3wnie\u017c:<\/p>\n