{"id":3103,"date":"2021-11-02T07:50:04","date_gmt":"2021-11-02T07:50:04","guid":{"rendered":"https:\/\/www.swoz.org.pl\/?p=3103"},"modified":"2023-06-21T11:20:17","modified_gmt":"2023-06-21T11:20:17","slug":"blonnik-na-zdrowe-jelita","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/fundacja-zdrowia.pl\/blonnik-na-zdrowe-jelita\/","title":{"rendered":"B\u0142onnik na zdrowe jelita"},"content":{"rendered":"
B\u0142onnik uwa\u017cali\u015bmy przez d\u0142ugi okres czasu za zb\u0119dny element naszej \u017cywno\u015bci, za balast. Przez lata twierdzono, \u017ce nie jest zbyt istotny dla naszego zdrowia. Dopiero ostatnie dwie dekady potwierdzi\u0142y jego znaczenie dla zdrowia. Ale po kolei.<\/p>\n
Okre\u015blenie b\u0142onnik pokarmowy<\/strong> obejmuje wszystkie niestrawne dla cz\u0142owieka sk\u0142adniki pokarmowe. B\u0142onnik spotkamy g\u0142\u00f3wnie w pokarmie pochodzenia ro\u015blinnego m.in. w:<\/p>\n Pobrany z pokarmem b\u0142onnik, przechodzi niestrawiony poprzez pasa\u017c jelita cienkiego do jelita grubego. Tam pr\u00f3buj\u0105 go roz\u0142o\u017cy\u0107 bakterie flory jelitowej. W tym te\u017c miejscu b\u0142onnik mo\u017ce by\u0107 wykorzystany jako \u017ar\u00f3d\u0142o energii, b\u0105d\u017a te\u017c mo\u017ce zosta\u0107 wydalony w niezmienionym stanie. G\u0142\u00f3wnymi sk\u0142adnikami wi\u0119kszo\u015bci rodzaj\u00f3w b\u0142onnika s\u0105 r\u00f3\u017cne cukry proste po\u0142\u0105czone ze sob\u0105 poprzez specjalne wi\u0105zania. Nasz organizm nie posiada jednak enzym\u00f3w, kt\u00f3re mog\u0142yby te wi\u0105zania roz\u0142o\u017cy\u0107. Z tego te\u017c powodu b\u0142onnik pozostaje niestrawiony.<\/p>\n B\u0142onnik obejmuje du\u017c\u0105 liczb\u0119 r\u00f3\u017cnych, z\u0142o\u017conych struktur, kt\u00f3rych do tej pory jeszcze nie do ko\u0144ca poznali\u015bmy. Do najwa\u017cniejszych nale\u017c\u0105:<\/p>\n Sk\u0142ad ilo\u015bciowy b\u0142onnika mo\u017ce by\u0107 r\u00f3\u017cny w zale\u017cno\u015bci od pochodzenia ro\u015bliny. Efektem tego jest r\u00f3\u017cne oddzia\u0142ywanie na metabolizm i na narz\u0105dy trawienne. Dzia\u0142anie to mo\u017cemy podzieli\u0107 na nast\u0119puj\u0105ce w\u0142a\u015bciwo\u015bci fizyczne:<\/p>\n Ze wzgl\u0119du na swe w\u0142a\u015bciwo\u015bci strukturalne – b\u0142onnik (z wyj\u0105tkiem ligniny) ma zdolno\u015b\u0107 do wi\u0105zania wody. Tre\u015b\u0107 pokarmowa p\u0119cznieje co wspomaga proces trawienia.<\/p>\n Pokarmy bogate we w\u0142\u00f3kna ro\u015blinne s\u0105 d\u0142u\u017cej prze\u017cuwane. Poza tym, tre\u015b\u0107 pokarmowa, dzi\u0119ki zwi\u0119kszonej obj\u0119to\u015bci i lepko\u015bci (wi\u0105zko\u015bci) d\u0142u\u017cej pozostaje w \u017co\u0142\u0105dku. W rezultacie, uczucie syto\u015bci rozpoczyna si\u0119 wcze\u015bniej i trwa d\u0142u\u017cej.<\/p>\n Dalsze zalety wi\u0105zania wody:<\/p>\n Bakterie zasiedlone w mikroflorze jelitowej posiadaj\u0105 enzymy mog\u0105ce rozszczepi\u0107 b\u0142onnik w jelicie grubym. Zdolno\u015b\u0107 tzw. fermentacji (degradacji) poprzez bakterie jelitowe mo\u017ce si\u0119 znacz\u0105co r\u00f3\u017cni\u0107 w zale\u017cno\u015bci od rodzaju i postaci b\u0142onnika. Szczeg\u00f3lnie wysoka jest ona w pektynach, naturalnych gumach ro\u015blinnych, czy w \u015bluzach.<\/p>\n Rozpuszczalno\u015b\u0107 b\u0142onnika w wodzie zale\u017cy od jego struktury chemicznej: im wy\u017cszy procent \u0142a\u0144cuch\u00f3w bocznych, tym wy\u017csza rozpuszczalno\u015b\u0107 w wodzie. Struktury rozpuszczalne w wodzie s\u0105 bardzo szybko, prawie ca\u0142kowicie, rozk\u0142adane przez bakterie jelitowe, dla kt\u00f3rych stanowi\u0105 po\u017cywienie. Bakteryjny rozk\u0142ad nierozpuszczalnego w wodzie b\u0142onnika w jelicie grubym jest stosunkowo niewielki. Dlatego te\u017c, ten rodzaj b\u0142onnika jest wydalany z organizmu w g\u0142\u00f3wnej mierze przez stolec. Dzi\u0119ki wysokiej zdolno\u015bci magazynowania wody, masa ka\u0142owa znacz\u0105co wzrasta.<\/p>\n B\u0142onnik posiada wysok\u0105, niespecyficzn\u0105 zdolno\u015b\u0107 wi\u0105zania. Oznacza to mo\u017cliwo\u015b\u0107 wi\u0105zania wielu r\u00f3\u017cnorodnych substancji, kt\u00f3re mog\u0105 by\u0107 wi\u0105zane z substancjami balastowymi. Nale\u017c\u0105 do nich:<\/p>\n Wi\u0105zanie tych substancji wp\u0142ywa na szybko\u015b\u0107 ich trawienia i wch\u0142anianie si\u0119 do krwioobiegu. Cz\u0105steczki po\u017cywienia zwi\u0105zane b\u0142onnikiem unikaj\u0105 resorpcji w jelicie cienkim i dostaj\u0105 si\u0119 do g\u0142\u0119bszych odcink\u00f3w jelita.<\/p>\n Dzi\u0119ki zdolno\u015bci blokowania pewnych substancji dla organizmu – b\u0142onnik ma pozytywny wp\u0142yw na r\u00f3\u017cne szlaki metaboliczne. Ma to odzwierciedlenie w zmniejszeniu ryzyka wyst\u0119powania wielu chor\u00f3b metabolicznych, jak r\u00f3wnie\u017c chor\u00f3b uk\u0142adu kr\u0105\u017cenia i zespo\u0142u metabolicznego w\u0142\u0105cznie.<\/p>\n Je\u015bli jeste\u015b nara\u017cony na stres, to powiniene\u015b zwr\u00f3ci\u0107 szczeg\u00f3ln\u0105 uwag\u0119 na zbilansowan\u0105 diet\u0119, bogat\u0105 w sk\u0142adniki od\u017cywcze. Dr. Rath Phytobiologicals\u2122 Balance Control<\/a> zawiera pe\u0142nowarto\u015bciowy naturalny b\u0142onnik, kt\u00f3ry aktywnie wspiera Twoj\u0105 flor\u0119 jelitow\u0105, szczeg\u00f3lnie w okresach stresu. Decyduj\u0105c si\u0119 na ten wysokiej jako\u015bci produkt, mo\u017cesz by\u0107 pewien, \u017ce powierzasz swoje zdrowie w r\u0119ce specjalist\u00f3w<\/a> z Instytutu dr Ratha,<\/a> kt\u00f3rym kieruje nasza rodaczka dr Aleksandra Niedzwiecki<\/a>.<\/p>\n Beta-glukany zawarte w owsie wspomagaj\u0105 ruchy perystaltyczne jelit i mog\u0105 przeciwdzia\u0142a\u0107 reakcjom stresowym organizmu. Dodatkowo b\u0142onnik znajduj\u0105cy si\u0119 w babce p\u0142esznik, karczochach, ziarnach gumy guar, owocach cytrusowych, pestkach jab\u0142ek i m\u0105czce z ziaren ceratonii potrafi co\u015b jeszcze. A mianowicie potrafi\u0105 wytwarza\u0107 w jelicie kr\u00f3tko\u0142a\u0144cuchowe kwasy t\u0142uszczowe. Te z kolei s\u0142u\u017c\u0105 jako baza pokarmowa dla niekt\u00f3rych bakterii jelitowych. Dr. Rath’s Phytobiologicals\u2122 Balance Control<\/a> jest idealnym produktem w stresuj\u0105cych sytuacjach. Wspiera optymaln\u0105 flor\u0119 jelitow\u0105. Ta za\u015b jest odpowiedzialna za rozw\u00f3j zdrowego jelita grubego. Spr\u00f3buj ju\u017c dzisiaj!<\/strong><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" B\u0142onnik uwa\u017cali\u015bmy przez d\u0142ugi okres czasu za zb\u0119dny element naszej \u017cywno\u015bci, za balast. Przez lata twierdzono, \u017ce nie jest zbyt istotny dla naszego zdrowia. Dopiero ostatnie dwie dekady potwierdzi\u0142y jego znaczenie dla zdrowia. Ale po kolei. Czym jest b\u0142onnik Okre\u015blenie b\u0142onnik pokarmowy obejmuje wszystkie niestrawne dla cz\u0142owieka sk\u0142adniki pokarmowe. B\u0142onnik spotkamy g\u0142\u00f3wnie w pokarmie pochodzenia…<\/p>\n","protected":false},"author":6,"featured_media":3620,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[18],"tags":[258,259,260,261],"yoast_head":"\n\n
B\u0142onnik – czemu go nie trawimy<\/h3>\n
Rodzaje b\u0142onnika<\/h3>\n
\n
B\u0142onnik – dzia\u0142anie fizjologiczne<\/h3>\n
Zdolno\u015b\u0107 wi\u0105zania wody<\/h4>\n
\n
Zdolno\u015b\u0107 fermentacji<\/h4>\n
Rozpuszczalno\u015b\u0107 w wodzie<\/h4>\n
Niespecyficzne zdolno\u015bci wi\u0105zania<\/h4>\n
\n