Najnowsze badanie Instytutu dr Ratha porównuje skuteczność działania 5 różnych mieszanek ekstraktów roślinnych i innych mikroelementów na wirusa SARS-CoV-2. Tym razem naukowcy przypatrzyli się również dokładniej wariantom Alpha, Beta, Gamma, Delta, Kappa i Mu koronawirusa. Jak wynika z opublikowanego właśnie badania jedna z testowanych formuł okazała się wyjątkowo skuteczna. W skład skutecznej formuły weszły: witamina C, N-acetylo-cysteina oraz 7 różnych ekstraktów roślinnych. Wraz z niedawno ustalonymi dowodami klinicznymi, że infuzje witaminy C mogą skutecznie zwalczać COVID-19 nawet w jego zaawansowanych stadiach, naukowcy sugerują, że użycie ekstraktów roślinnych może stanowić nowe podejście do kontroli SARS-CoV-2 i jego mutacji.
Nowe podejście kontroli SARS-CoV-2
Opublikowany w European Journal of Microbiology and Immunology artykuł opisuje, że kontrola szybko pojawiających się mutacji SARS-CoV-2 będzie wymuszała opracowania nowych szczepionek dla każdego nowego wariantu. Dodatkowo mierzy się z konsekwencjami naukowymi, ekonomicznymi i społecznymi wynikającymi z realizacji takiej strategii. W związku z tym staje się coraz bardziej jasne, że pilnie potrzebne są nowe podejścia do kontrolowania SARS-CoV-2.
Bezpieczeństwo
W przeciwieństwie do zagrożeń związanych ze szczepionkami COVID-19 opartymi na RNA i DNA , stosowanie naturalnych związków daje możliwość jednoczesnej kontroli różnych mechanizmów związanych z zakażeniem SARS-CoV-2 z wysokim marginesem bezpieczeństwa. Wcześniejsze badanie przeprowadzone w Instytucie dr Ratha wykazały już skuteczność związków pochodzenia roślinnego przeciwko mechanizmom komórkowym zakaźności SARS-CoV-2.
W ramach ostatnich badań naukowcy ocenili skuteczność formuł mikroskładników odżywczych i ekstraktów roślinnych przeciwko zmutowanym formom SARS-CoV-2. Ponadto przebadali aktywność kluczowych enzymów zaangażowanych w przetwarzanie wirusa w ludzkich komórkach płuc. Podejście miało na celu jednoczesne hamowanie wielu mechanizmów komórkowych zaangażowanych w zakaźność SARS-CoV-2. W ten sposób otwierają się nowe możliwości globalnej kontroli pandemii.
Specyficzna formuła mikroskładników odżywczych
Wszystkie przebadane formuły hamowały wiązanie wirusa z jego receptorem komórkowym enzymu konwertującego angiotensynę 2 (ACE2) – co najmniej 50 procent. Szczególnie dobrze wypadła jednak formuła zawierająca:
- witaminę C, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym;
- ekstrakt z brokuła z 5% glukozynolanem sulforafanu;
- ekstrakt z kurkumy zawierający 95% kurkuminoidów;
- kwercetynę, naturalną substancję roślinną z grupy flawonoidów;
- bajkalinę, otrzymywaną z tarczycy bajkalskiej, rośliny leczniczej stosowanej w tradycyjnej medycynie chińskiej;
- N-acetylo L-cysteinę, stabilną forma niezbędnego aminokwasu L-cysteiny;
- naringinę pozyskiwaną ze skórki grejpfruta;
- resweratrol, polifenol pozyskiwany z rdestowca japońskiego.
Formuła ta była w stanie zahamować wiązanie wirusa o 90%! Ponadto była w stanie zmniejszyć dostępność receptorów ACE2 w ludzkich komórkach płuc. Jednocześnie udało się zmniejszyć aktywność wirusowej polimerazy RNA zależnej od RNA (RdRp). Przypominamy, że polimeraza RNA jest niezbędnego do replikacji wirusa. Co warte podkreślenie zastosowana w badaniu formuła była skuteczna przeciwko wszystkim 6 wariantom SARS-CoV-2!
Nowe kierunki kontroli SARS-CoV-2
Dr Aleksandra Niedzwiecki twierdzi, że badanie, mające na celu jednoczesne kontrolowanie kilku mechanizmów komórkowych związanych z zakaźnością SARS-CoV-2, reprezentuje nowe i kompleksowe podejście do COVID-19. Wyniki potwierdzają, że po połączenie ekstraktów roślinnych i witaminy C może znacząco wpłynąć na krytyczne etapy zakaźności SARS-CoV-2. Dotyczy to mutacji Alfa, Beta, Gamma, Delta, Kappa i Mu. Wraz z dowodami klinicznymi, że wysokie dawki dożylne witaminy C znacznie zmniejszają śmiertelność z powodu COVID-19, stosowanie ekstraktów roślinnych może otworzyć nowe drogi do skutecznej globalnej kontroli pandemii.